spacer

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Tamplarie PVC - dumneavoastra alegeti, noi executam

Dictionar tehnic

 

 

In speranta ca va putem ajuta in dialogul pe care il veti avea cu agentii de vanzari in domeniu, am intocmit un mic dictionar cu termeni tehnici.

imagini
Termen : Argon
Definitie: Gaz inert, incolor, inodor si nontoxic, utilizat la inlocuirea aerului intre foile de geam pentru a mari performanta geamului termoizolator.

Termen : Bagheta
Definitie: Profil de dimensiuni mai reduse utilizat la fixarea geamului/panoului in cadru.
Termen : Balama (feronerie)
Definitie: Dispozitiv metalic format din doua piese articulate pe un ax, dintre care cel putin una se invarteste dupa montare in jurul axului, spre a permite unei usi, unei ferestre, sa se inchida si sa se deschida prin rotire partiala.
Termen : Blocatori
Definitie: Piese de blocare care se monteaza pe toc, montant fix si montant mobil prin care se asigura inchiderea canatului mobil.
Termen : Canat
Definitie: Fiecare dintre partile mobile din care este alcatuita o usa, o poarta, o fereastra etc. Din tc. kanat. Tamplaria se poate impartii in doua sau mai multe canate cu ajutorul montantilor si a traverselor. Primul criteriu de stabilire a modului de impartire este de ordin estetic sau practic, in functie de aspectul si functionalitatea dorita de catre client. Exista insa reguli stabilite de catre producatorii de profile si de feronerie in privinta marimii maxime a tamplariei in general si a canatelor mobile in special, care daca nu sunt respectate conduc la deterioarea tamplariei.
Termen : Canat inactiv / activ ( fix / mobil )
Definitie: Este cazul unei ferestre sau usi impartite in cel putin doua canate adiacente separate cu un montant mobil (stulp). Canatul activ este cel care se deschide mai des si este prevazut obligatoriu cu maner si cremon. Canatul inactiv se deschide mai rar, motiv pentru care poate avea un mecanism de deschidere mai simplu fara maner sau numai niste zavoare. Tipul de deschidere al canatului inactiv poate fi numai batant. O tamplarie poate sa fie formata numai din canate fixe sau combinatie de canate fixe si mobile. In cazul canatelor fixe geamul este fixat direct in toc (exista si exceptii), iar in cazul canatelor mobile geamul este fixat in cercevea
Termen : Cercevea ( profil z )
Definitie: Cadru in care este fixat geamul la o fereastra sau la o usa in care sunt montate geamurile. Din tc. cerceve
Termen : Clasa combustie
Definitie: Materialele si elementele de constructie sunt clasificate in functie de comportamentul lor la incendii. Astfel clasa C2 inseamna dificil inflamabil, iar clasa C1 inseamna practic neinflamabil.
Termen : Condens
Definitie: Este rezultatul transformarii vaporilor de apa din aer in stare lichida cand intra in contact cu o suprafata mai rece. Condensul este favorizat de mai multi factori naturali: temperatura exterioara foarte scazuta, sub -10 grade Celsius, temperatura interioara scazuta, umiditate ridicata in incapere, calitate slaba a geamului termoizolant sau alegerea unei sticle necorespunzatoare, profile din PVC cu pereti subtiri, sub 2,5mm sau profile din aluminiu fara bariera termica. De asemenea, condensul este favorizat de plasarea necorespunzatoare a radiatoarelor sau montarea incorecta a ferestrei in jumatatea exterioara a peretelui, montarea glafului interior intr-o pozitie in care acopera radiatorul. Factorii care favorizeaza condensul si depind de beneficiarul tamplariei sunt: plante numeroase in incapere, draperii sau jaluzele care impiedica circulatia aerului, uscarea hainelor, neaerisirea regulata a incaperii, inchiderea radiatoarelor pentru a economisi energia termica, pregatirea alimentelor in bucatarie, dusul sau baia.
Termen : Coeficient U ( coeficient k )
Definitie: Coeficient de transfer termic. Caracterizeaza transmisia caldurii intr-o unitate de timp de-a lungul unei suprafete de 1 m patrat care separa doua medii cu temperaturi care difera cu 1 grad Celsius si se masoara in W/m2. Un coeficient U mai mic inseamna o pierdere mai redusa de caldura, deci o izolare mai buna.
Termen : Coextrudare
Definitie: Procedeu de prelucrare a materialelor (metale, mase plastice) prin deformare plastica, constand in trecerea fortata a materialului, supus unei forte de compresiune, printr-o matrita de forma adecvata;extruziune.Folia cu care este acoperit profilul trece in acelasi timp cu profilul prin matrita de extrudare
Termen : Deschidere fixa ( fereastra fixa )
Definitie: Fereastra care nu se deschide
Termen : Deschidere batanta ( deschidere simpla, pe orizontala )
Definitie: Care se inchide si se deschide printr-o miscare de rotatie in jurul unei axe verticale fixate la una dintre margini. - fr. Battant
Termen : Deschidere oscilanta ( deschidere numai pe verticala, basculanta )
Definitie: Se deschide printr-o miscare de rotatie in jurul unei axe orizontale fixate la baza ferestrei
Termen : Deschidere oscilobatanta ( deschidere dubla pe orizontala sau pe verticala, rotobatanta )
Definitie: Combinatia celor doua tipuri de deschideri batanta si oscilanta. In functie de pozitia manerului, fereastra se va deschide in una din variante. Pozitia manerului pe orizontala inseamna deshidere batanta, verticala sus - deschidere oscilanta, verticala jos este pozitia inchis.
Termen : Deschidere Glisant ( culisant )
Definitie: Usa sau fereastra care aluneca (printr-o frecare minima) de-a lungul altei piese cu care se afla in contact (cerecevea pe toc). Din fr. Glissant.
Termen : Dilatare
Definitie: Fenomenul de marire a dimensiunilor sub actiunea caldurii - Din fr. dilater, lat. Dilatare. La fel ca majoritatea materialelor si profilele necesare constructiei unei ferestre au tendita de a se dilata, motiv pentru care, in functie de marimea tamplariei se lasa o distanta de dilatare de minim 10 mm intre toc si zid pe fiecare latura a tamplariei. Spatiul rezultat va fi umplut cu spuma poliuretanica.
Termen : Dimensiuni gol
Definitie: Dimensiunile spatiului (golului) lasat in zidul unei constructii pentru tamplarie. Fata de dimensiunile acestui spatiu timplaria va fi mai mica cu cel putin 10 mm pe fiecare latura.
Termen : Dimensiuni tamplarie ( cote tamplarie )
Definitie: Dimensiunile spatiului (golului) lasat in zidul unei constructii pentru tamplarie. Fata de dimensiunile acestui spatiu timplaria va fi mai mica cu cel putin 10 mm pe fiecare latura.

Termen : DIN ( Deutsche Institut fur Normung )
Definitie: Institutul German de standardizare

Termen : DQS
Definitie: Societatea Germana de Certificare a Sistemelor de Management a fost inregistrata in Germania in anul 1985 si este prima societate germana de certificare sisteme. Inregistrarea acestui organism a aparut ca o necesitate la initiativa DGQ - Societatea Germana pentru Calitate, DIN-Institutul German de Standardizare si alte asociatii din industria germana.
Termen : Eloxare
Definitie: Procedeu electrochimic de obtinere a unui strat de oxid pe suprafata pieselor de aluminiu in vederea protectiei impotriva coroziunii. Dupa fr. A©loxage. Profilele de aluminiu si feroneria sunt supuse acestui procedeu, obtinandu-se de regula culoarea argintie sau aurie a materialelor. In ultimii ani, de cand exista o mare variatete de profilele de aluminiu vopsite in culori RAL sau in texturi de lemn, variantele eloxate se utilizeaza mai rar.
Termen : Extrudare
Definitie: Procedeu de prelucrare a materialelor (metale, mase plastice) prin deformare plastica, constand in trecerea fortata a materialului, supus unei forte de compresiune, printr-o matrita de forma adecvata;extruziune. Cf. fr. e x t r u s i o n.
Termen : Fereastra
Definitie: Ansamblu format dintr-un cadru fix (toc) si din cercevele in care se fixeaza geamuri, montat in deschizatura de forma regulata lasata in peretele unei cladiri pentru a permite sa intre aerul si lumina. Lat. fenestra
Termen : Feronerie
Definitie: Ansamblu de elemente metalice fixate pe cercevea si toc cu rol de a asigura inchiderea si deschiderea elementului de tamplarie. Este formata din maner, cremon, balamale, coltare, prelungitoare, blocaje, foarfeci, blocatori, etc. si prin combinarea acestora se realizeaza deschideri batanate, oscilobatante, oscilante, etc. Numarul punctelor de inchidere contribuie in mod direct la calitatea inchiderii tamplariei, iar tipul punctelor de inchidere determina gradul de siguranta a tamplariei. S-a constatat ca, pentru o inchidere etansa distanta minima necesara intre punctele de inchidere este de 700 mm. Punctele de inchidere sunt cu "bumbi", bolturi in cazul inchiderii normale sau cu cap ciuperca in cazul feroneriei antiefractie.
Termen : Garnitura
Definitie: Garnitura este realizata din cauciuc sintetic, de obicei EPDM sau TPA, si are rolul de etansare si amortizarea inchiderii. Pe ferestre termoizolante exista o garnitura exterioara pe toc care constituie bariera impotriva intemperiilor si o garnitura interioara pe cercevea. Tot pe cercevea dar in exterior se fixeaza garnitura de etansare a geamului (sticlei) iar bagheta de sticla este de asemene prevazuta cu o garnitura de etansare geam.
Termen : Garnitura EPDM
Definitie: Ethylene Propylene Diene Monomer - Material din care se realizeaza garniturile de etansare pentru tamplarie. Caracteristicile importante sunt: rezistenta la conditiile atmosferice, elasticitate la temperaturi extreme (intre -50 si +120 grade Celsius), rezistenta la imbatrinire, la multe substante chimice corozive.
Termen : Geam termoizolant ( geam termopan )
Definitie: Ansamblu de doua sau mai multe foi de sticla separate printr-un spatiu umplut cu aer sau un gaz inert si inchis ermetic. Foile de sticla sunt separate printr-o bagheta metalica umpluta cu silicagel. Grosimea foilor de sticla este variabila (de regula intre 4-6 mm), ca si distanta dintre ele (12-20 mm), eficacitatea geamului crescand direct proportional cu acestea.
Termen : Glaf ( pervaz )
Definitie: Element de constructie folosit la captusirea partii inferioare a golului unei ferestre. Din bg. glah. Se monteaza la baza unei ferestre, cu rol de protectie a zidului, de izolare si decorativ. Glaful nu trebuie sa acopere caloriferul de sub fereastra deoarece impiedica circulatia aerului cald favorizand astfel apariatia condesului.
Termen : Higrometru
Definitie: Aparat pentru determinarea umiditatii.

Termen : IQET
Definitie: The International Certification Network.

Termen:ISO(Internationa Organization for Standardization )
Definitie: Organizatia Internationala pentru Standardizare.
Termen : Lemn stratificat
Definitie: Lamele din lemn care formeaza prin lipire cu adezivi speciali elemente supuse, in general, la eforturi de incovoiere. Suportarea unor eforturi de compresiune excentrica nu este exclusa.
Termen : Montant fix ( profil T )
Definitie: Bara care se pozitioneaza vertical intr-o constructie si care serveste ca piesa de sustinere. Din fr. Montant. Montantul are rol de divizare a tamplariei in canate. Modul de divizare se stabileste in primul rand in functie de dimesiunile tamplariei iar in al doilea rand functie de cerintele estetice si practice. Daca o tamplarie va fi impartita atat pe verticla cat si pe orizontala, pentru a-si indeplini rolul de sustinere prima divizare este pe verticala. Montantul se fixeaza cu suruburi prin intermediul unor piese metalice sau din plastic. Se utilizeaza denumirea de montant si in cazul in care acesta se fixeaza pe orizontala sau in diagonala in tamplarie.
Termen : Montant mobil ( montant fals, Stulp, profil de inversare, profil de bataie )
Definitie: Profil care se fixeaza pe cerceveaua canatului inativ si permite inchiderea canatului activ peste cel inactiv.
Termen : Multicameral ( PVC )
Definitie: Constructia alveolara interioara a profilelor din PVC pentru a asigura termo- si fonoizolare. Sistemele actuale de profile au minim 3 camere. Prima camera, exterioara, are rol de izolare si dirijare a apei rezultate din condens sau care a patruns datorita neetanseitatii primei garnituri. A doua camera, cea mai mare, permite introducerea armaturii de otel necesara pentru rigidizarea profilului, iar a treia camera are rol de izolare. Un numar mai mare de camere (alveole) inseamna un coeficient U superior, dar marirea numarului de camere permite introducerea unui otel de ranforsare mai redus (subdimensionat) si astfel sa reduca considerabil stabilitatea profilului si a tamplariei.
Termen : Panel Sandwich ( placa weiss )
Definitie: Placa ternoizolatoare utilizata de regula in usi in locul sticlei. Consta dintr-un miez din polistiren extrudat, acoperit pe ambele fete cu placi din PVC de minim 1 mm grosime sau cu placi de aluminiu de cca. 0,8 mm. Fetele din PVC pot fi albe RAL sau acoperite cu folii RENOLIT. Fetele din alumniu se vopsesc in culori RAL. Grosimea panelurilor este de regula de 20-24 mm cu un coeficient de transfer termic U variabil, in functie de grosime de la 1,4 la 1,14 sau chiar mai mic.
Termen : Picurator ( lacrimar )
Definitie: Element suplimentar aplicat in partea inferioara a ramelor de canat cu scopul de a feri partea inferioara de etansare a ferestrei/usii de suprasolicitarea din intemperii.
Termen : Profil
Definitie: Nume generic pentru bara de toc, cercevea, montant, etc. care alcatuiesc o tamplarie. Profilele pot fi extrudate din PVC sau aluminiu si se diferentiaza prin forma lor specifica, numarul si configuratia camerelor din corpul profilului si prin pozitionarea garniturilor de etansare. Profilele din aluminiu se impart in doua mari categorii: cu bariera termica, recomandate pentru exterior si fara bariera termica, recomandate mai mult pentru compartimentari interioare deoarece prezinta un risc mai mare de aparitie a condensului.
Termen : Puncte inchidere
Definitie: Policlorura de vinil. Materialul din care sunt realizate profilele din PVC. In functie de aditivii cu care se amesteca pulberea de PVC se obtin variante cu diverse proprietati.
Termen : PVC
Definitie: Policlorura de vinil. Materialul din care sunt realizate profilele din PVC. In functie de aditivii cu care se amesteca pulberea de PVC se obtin variante cu diverse proprietati.
Termen : RAL ( Reichsausschuss fur Lieferbedingungen - Committee of the German Reich for Terms and Conditions of Sale )
Definitie: Institut German de Asigurarea Calitatii si Certificare, fondat in 1925 de catre societati private si guvernul German. RAL a elaborat sistemul de clasificare al culorilor prin cartelele de culori RAL CLASSIC, RAL DESIGN si RAL DIGITAL. Astazi exista 1898 nuante de culori codificate, prezentate pe etaloane sub forma de evantai.
Termen : RENOLIT
Definitie: Firma producatoare a foliei cu acelasi nume. Este o folie speciala din plastic, rezistenta la intemperii, utilizata pentru acoperirea profilelor din PVC sau a panelurilor. Confera materialului acoperit o textura si culoare foarte asemanatoare lemnului de diferite esente dar exista intr-o gama variata de culori cu diverse nuante.
Termen : Silicagel
Definitie: Material granular cu porozitate mare obtinut prin deshidratare in conditii speciale a gelului de bioxid de siliciu, folosit in tehnica, ca absorbant si ca purtator de catalizatori; gel de silice. Din fr. silicagel. Este utilizat pentru absorbtia umiditatii dintre folile de sticla ale unui geam termoizolant.
Termen : Spros
Definitie: Element de ornament care imparte spatiul vitrat. Poate fi intre foile de sticla ale geamului termoizolant sau lipit pe geam in interior si exterior.

Termen : SRAC
Definitie: Societatea Romana pentru Asigurarea Calitati.

Termen : Sticla colorata in masa
Definitie: Sticla float in care s-au adaugat coloranti in timpul procesului de fabricatie. Reduce radiatiile ultraviolete si creeaza un confort vizual prin atenuarea luminii solare. Exista in mai multe variante de culoare cele mai uzuale fiind: gri, bronz, verde si albastru.
Termen : Sticla float
Definitie: Sticla transparenta, perfect plana, obtinuta prin procedeul float (la 2000 grade Celsius sticla topita curge pe o baie de cositor).
Termen : Sticla Low-E ( low-emission )
Definitie: Sticla cu emisivitate redusa. Este o sticla clara, transparenta pe care se aplica o pelicula de grosime microscopica dintr-un oxid de metal. Acest film permite trecerea luminii dar blocheaza evacuarea caldurii prin sticla, reducand astfel pierderea de caldura. De asemenea sticla low-E reduce radiatiile ultraviolete protejand in acest fel obiectele dintr-o incapere contra decolorarii.
Termen : Sticla reflexiva
Definitie: Sticla float acoperita de o pelicula metalica cu calitati reflectorizante a radiatiei vizibile si/sau a radiatiei infrarosii. Sticla reflectorizanta limiteaza cantitatea de energie solara intrata in interiorul incaperii si creeaza un efect de oglindire.
Termen : Stulp
Definitie: Profil care se fixeaza pe cerceveaua canatului incativ si permite inchiderea canatului activ peste cel inactiv.
Termen : Toc
Definitie: Profil care se fixeaza in zid cu piese speciale de prindere numite ancore sau suruburi montaj. Tocul poate fi impartit in canate cu montanti.
Imagine

Termen : TUV ( TUV Rheinland Group )
Definitie: Concern international de prestari servicii care documenteaza siguranta si calitatea produselor noi sau existente, a sistemelor si a serviciilor.

Termen : Umiditatea aerului
Definitie: Umiditatea dintr-o incapere este considerata normala daca se afla intre 40 si 70 %. Pe timpul iernii daca umiditatea depaseste 70 % sansele formarii condensului pe tamplarie si pe pereti sunt foarte mari.

Promotia momentului
Acceseaz-o acum

»» Inapoi
spacer
spacer

Contact Info

Fenster Expert
Office Str Fabrica de Chibrituri, nr 9 - 11, Sector 5, Bucuresti (incinta Tipografica Filaret)
Bucharest, ROMANIA.
Tel./Fax. (0040-21) 335.01.77
Mobil: 0722 143 013


E-mail: office@fensterexpert.ro
InfoAlte resurse


www.certificat-auditenergetic.ro


Loading